Moravský vrabec so špenátom a zemiakovou knedľou

Hodnotenie receptu
(14 hlasov)

Ingrediencie

Na vrabce:

  • 1 kg bravčového pliecka
  • 0,5 kg bôčika
  • 4 cibule
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 2 lyžičky drvenej rasce
  • 200 ml vody
  • soľ
  • čierne korenie

Na špenát:

  • 3 lyžice masla
  • 1 väčšia cibuľa
  • 1,2 kg mrazeného sekaného špenátu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 200 ml 31% smotany
  • soľ

Na knedľu:

  • 0,5 kg zemiakov
  • 220 g múky z ovsených vločiek
  • soľ

POSTUP:

Príprava moravských vrabcov
Bravčové pliecko a bôčik nakrájajte na kocky veľkosti zhruba 4 cm. Vložte mäso do misy a riadne ho osoľte, okoreňte a posypte rascou. Pridajte prelisovaný cesnak a mäso poriadne premiešajte v rukách, aby sa korením a cesnakom obalilo všetko mäso.

Olúpte si cibuľu a nasekajte ju v sekáčiku na drobné kúsky. Plech vysteľte cibuľou a rozprestrite na nej kúsky mäsa a podlejte 100 ml vody. Mäso nesmie vo vode plávať, inak by cibuľka nezhnedla.

Vložte plech do vyhriatej rúry na 150 °C a pečte 2,5 – 3 hodiny. Mäso pravidelne premiešavajte a v prípade potreby pridajte trochu vody.

Len čo je mäso upečené, vyberte ho z pekáča na tanier a cibuľku s výpekom preložte do hrnca s hrubším dnom. Pri vysokej teplote nechajte šťavu a cibuľku ešte orestovať na platni. Poriadne pritom plochou vareškou zoškriabte výpek z dna hrnca, šťava tak bude ma intenzívnu chuť.

Len čo je to hotové, pridajte k šťave 100 ml vody, rozmixujte všetko tyčovým mixérom na hustú omáčku a nechajte 15 minút pri nízkej teplote prebublať. Podľa chuti pridajte soľ alebo čierne korenie.

Výslednú omáčku môžete zmiešať s mäsom alebo nalievať až pri servírovaní.

Príprava špenátu
V hrnci si rozpusťte maslo a osmažte na ňom dozlatista nadrobno nakrájanú cibuľu.

Len čo začne cibuľka zlatnúť, pridajte špenát. Nechajte zhruba 10 minút variť, aby sa zo špenátu vyparila časť vody. Potom pridajte smotanu a prelisovaný cesnak a nechajte chvíľu prebublať. V prípade potreby dochuťte soľou alebo cesnakom.

Príprava knedle
Dajte si variť 0,5 kg olúpaných zemiakov do osolenej vody. Len čo sú zemiaky uvarené, zlejte vodu a nechajte ich vychladnúť. Studené zemiaky nastrúhajte na strúhadle najemno. Do zemiakov pridajte trochu soli a poriadne ich premiešajte. Začnite postupne pridávať múku z rozmixovaných ovsených vločiek. Zozačiatku sa budú zemiaky veľmi lepiť, ale len čo sa začne múka so zemiakmi spájať, začne sa vytvárať krásne cesto.

Je dôležité ho naozaj poriadne rukami prehniesť, aby sa múka a zemiaky krásne spojili.

Keď máte cesto hotové, nechajte ho 5 minút odpočinúť. Na doske si potom vyvaľkajte valčeky a tie vkladajte do hrnca s vriacou vodou. Knedľu nechajte variť zhruba 8 minút.


ODPORÚČAME:

Počas prípravy moravského vrabca so špenátom a zemiakovou knedľou sa vám hneď niekoľkokrát bude hodiť šikovný mixér. Trebárs obľúbený multifunkčný model MSP 603 X za 49,90 €.
▷ Nájdite svojho predajcu MORA

Ďalšie recepty so špenátom

Bezplatná zákaznícka linka
0800 105 505
Každý pracovný deň 8.00 - 16.00 h
Hľadáte svojho najbližšieho predajcu alebo našu značkovú predajňu?

Zobraziť mapu