Mriežkový tvarohový koláč s ríbezľami

Hodnotenie receptu
(15 hlasov)
Recept poslal/a
Blažena Sádovská


Ingrediencie

Ingrediencie:

  • 500 g polohrubá múka 
  • 200 g práškový cukor 
  • 2 kusy vajce 
  • 250 g maslo (Hera)
  • 1 kus prášok do pečiva 

Plnka:

  • 500 g jemný hrudkovitý tvaroh 
  • 2 kusy vajce 
  • 1 kus vanilkový cukor 
  • 2 polievkové lyžice Zlatý klas 
  • citrónová kôra 
  • práškový cukor podľa chuti 
  • 500 g červené ríbezle 

Cesto: do nádoby preosejeme múku zmiešanú s práškom do pečiva, pridáme vajíčka, maslo, práškový cukor a vypracujeme cesto. Plnka: tvaroh zmiešame s vanilkovým cukrom, vajíčkami, citrónovou kôrou, zlatým klasom a pridáme práškový cukor podľa chuti. Ríbezle odstopkujeme, umyjeme a necháme odkvapkať. Z cesta odoberieme 1/3 na mriežky. Zvyšnú časť rozvaľkáme na pomúčenej doske na veľkosť plechu. Rozmer 30x40 cm s vyššími bokmi. Plech vymastíme a vysypeme múkou. Cesto by malo siahať aj na boky plechu. Na cesto rozotrieme tvarohovú plnku a bohato posypeme ríbezľami. Zvyšnú 1/3 cesta rozvaľkáme, pokrájame na pásiky, z ktorých vytvoríme mriežky na povrchu koláča. Teplota 200°C 25 minút alebo podľa potreby. Necháme vychladnúť, posypeme práškovým cukrom a pokrájame na rezy.

Ďalšie recepty na koláče

Krehký marhuľový koláč s tvarohom

Múčniky, dezerty, cukrovinky

Krehký marhuľový koláč s tvarohom

Hruškový koláč

Múčniky, dezerty, cukrovinky

Hruškový koláč

Grófkin koláč

Múčniky, dezerty, cukrovinky

Grófkin koláč