Maslová vianočka z 9 vrkočov

Hodnotenie receptu
(30 hlasov)

Ingrediencie

  • 40 g droždia
  • 110 g krupicového cukru (pre zdravšiu verziu môžete nahradiť trstinovým cukrom)
  • 250 ml mlieka
  • 500 g polohrubej múky (pre zdravšiu verziu možno použiť aj špaldovú múku)
  • 3 štipky soli
  • 2 žĺtky
  • 125 g masla
  • citrónová kôra z 1 citróna
  • 40 g hrozienok (môžete aj bez hrozienok, ak ich nemáte radi)
  • 1 vajce na potretie vianočky
  • mandle (lúpané, plátky alebo špalíčky) na posypanie

POSTUP:

Droždie rozotrite s cukrom do hladkej pasty, pridajte trochu mlieka v izbovej teplote, posypte trochou múky, zmiešajte a 15 minút nechajte kysnúť na teplom mieste.

Vzniknutý kvások prelejte do misy k zvyšku múky, pridajte zvyšok mlieka, rozpustené maslo, žĺtky, citrónovú kôru, umyté hrozienka a soľ. Vypracujte hladké cesto, ktoré sa nebude lepiť. Potom nechajte kysnúť asi 3 hodiny na teplom mieste.

Keď cesto vykysne, môžete pliesť. Vianočka z 9 vrkočov má tri poschodia – prvé, najnižšie poschodie vyrobíte zo štyroch vrkočov, druhé poschodie z troch vrkočov a posledné z dvoch vrkočov. Cesto si teda rozdelíte na 9 rovnakých dielov, z ktorých vytvoríte bochníčky. Zo štyroch bochníkov vyvaľkáte valčeky, ktoré zapletáte nasledujúcim spôsobom:

  1. valčeky položíte vedľa seba a na jednom konci pramene spojíte
  2. v ľavej dvojici položíte ľavý valček cez pravý, v pravej dvojici tiež ľavý cez pravý
  3. v prostrednej dvojici teraz preložíte pravý vrkoč cez ľavý
  4. a celý proces opakujete, až sa dostanete na koniec, kde vrkoče dôkladne spojíte, aby sa vianočka nerozplietla

Prvé poschodie prenesiete na plech s papierom na pečenie a uprostred ho rukou ľahko potľapkajte po celej dĺžke, aby ste mohli položiť druhé poschodie. Na druhé poschodie použijete ďalšie 3 bochníčky, ktoré si opäť vyvaľkáte a z nich upletiete klasický vrkoč. Položíte na prvé poschodie vianočky, okraje pretiahnete cez prvé, najnižšie poschodie. Opäť rukou mierne potľapkáte. Posledná vrstva pozostáva z dvoch vrkočov, z ktorých vytvoríte špirálu a položíte na vrch vianočky.

Vianočku potrite rozšľahaným vajcom, posypte mandľami, a aby sa vianočka nerozpadla, prepichnite ju na niekoľkých miestach špajdľami.

Pečte pomaly na 160 °C dozlatista. Či je vianočka hotová zistíte, keď do nej pichneme špajdľou a tá zostane čistá. Odporúčam orientovať sa tiež podľa farby a vône vianočky. Keď začne voňať, bude čoskoro hotová. Orientačný čas pečenia je asi 45 minút.

Recepty na vianočné pečivo

Vianočná perníčková torta

Múčniky, dezerty, cukrovinky

Vianočná perníčková torta

Srdiečka z celozrnnej ražnej múky

Múčniky, dezerty, cukrovinky

Srdiečka z celozrnnej ražnej múky

Osie hniezda

Múčniky, dezerty, cukrovinky

Osie hniezda