Kysnuté orechové rožteky

Hodnotenie receptu
(0 hlasov)

Ingrediencie

Potrebujete (na 16 kusov):  
Na cesto:
  • 280 g hladkej múky
  • 125 ml mlieka
  • ½ kocky droždia
  • 50 g cukru
  • 60 g masla
  • 1 lyžičku nastrúhanej citrónovej kôry
  • štipku soli
  • 2 vajcia  
Na náplň:
  • 250 g mletých orechov
  • trochu mlieka
  • 3 lyžice cukru
  • ½ lyžičky mletej škorice
  • Čas prípravy: 40 minút
  • Čas pečenia: 20 minút
  • Čas kysnutia: 1 hodina  

POSTUP:

Do vlažného mlieka rozdrobte droždie. Pridajte lyžičku cukru a múky. Premiešajte a nechajte vzísť kvások. Medzitým do misy preosejte múku a primiešajte štipku soli, citrónovú kôru a zvyšný cukor. Pridajte pokrájané zmäknuté maslo a jedno vajce. Nakoniec pridajte kvások a všetko dôkladne prepracujte. Hotové cesto v mise poprášte múkou a nechajte kysnúť asi hodinku na teplom mieste.  

Medzitým si pripravte náplň. Do rajnice dajte orechy, cukor, škoricu a trochu mlieka. Zahrejte, krátko prevarte a stiahnite z ohňa.  

Vykysnuté cesto rozdeľte na dva diely. Každý vyvaľkajte do tvaru kruhu. Cesto by malo mať výšku asi pol centimetra. Každý diel potrite orechovou náplňou. Potom cesto prekrojte na polovice, potom na štvrtiny a nakoniec na osminky. Rožteky rolujte od širšej časti. Zarolované ich skladajte na plech vyložený papierom na pečenie. Potrite ich rozšľahaným vajcom a vložte do rúry predhriatej na 180 °C. Pečte 15 až 20 minút.  

Rožteky môžete pripraviť aj s makovou, tvarohovou alebo lekvárovou náplňou.

Ďalšie recepty s orechmi

Ovsené sušienky

Múčniky, dezerty, cukrovinky

Ovsené sušienky

Ovsená kaša cez noc

Múčniky, dezerty, cukrovinky

Ovsená kaša cez noc

Grófkin koláč

Múčniky, dezerty, cukrovinky

Grófkin koláč