Kysnuté lievance s jahodami
Nadýchané kysnuté lievance sú nielen pre deti výbornými raňajkami alebo desiatou. Vyskúšajte klasický obľúbený recept a pomocou formy na lievance alebo veľkej panvice si urobte lievance s veľkosťou presne vám na mieru. Lievance s jahodami a jahodovou penou vám navodia príjemnú letnú náladu.





Ingrediencie
Postup
Do menšej, ale vyššej misy rozdrobte polovicu kocky čerstvého droždia. Prisypte jednu lyžicu kryštálového cukru a nechajte droždie chvíľu stáť – začne rednúť. Prilejte trochu teplého mlieka (z celkového množstva) a pridajte lyžicu múky. Všetko dôkladne rozmiešajte dohladka a nechajte kvások približne 15 minút kysnúť na teplom mieste pod čistou utierkou.
Do väčšej misy preosejte hladkú múku, pridajte zvyšok kryštálového cukru, štipku soli, dve vajcia, vykysnutý kvások a zvyšok teplého mlieka. Voliteľne môžete dochutiť aj štipkou muškátového orieška a škorice. Cesto dôkladne premiešajte metličkou, zakryte utierkou a nechajte kysnúť asi 40 minút.
Na panvici alebo lievanečníku rozohrejte maslo a z vykysnutého cesta postupne smažte lievance z oboch strán dozlatista. Hotové lievance nechajte chvíľu vychladnúť.
Vychladnuté lievance potrite jahodovým džemom a ozdobte čerstvými jahodami. Namiesto džemu môžete tiež pripraviť domácu jahodovú penu.
Rozmixujte 150 g čerstvých jahôd s 15 g práškového cukru. Do zmesi pridajte 150 g 33% smotany na šľahanie, stužovač a 250 g polotučného tvarohu. Všetko vyšľahajte do nadýchanej peny. Lievance podávajte s touto penou ako jemnú a sviežu alternatívu k džemu.
