Kysnuté lievance s jahodami

Hodnotenie receptu
(0 hlasov)

Ingrediencie

  • 600 g hladkej múky
  • 900 ml teplého mlieka
  • 1/2 kocky čerstvého droždia (20 g)
  • 2 lyžice cukru krupice
  • 2 vajcia
  • štipka soli
  • môžete pridať štipku muškátového orieška a štipku škorice
Čas prípravy/smaženia: 90 minút
  • 15 minút kvások
  • 40 minút kysnutie cesta
  • 35 minút smaženie lievancov
Náročnosť:
  • jednoduché
Počet porcií:
  • 40 malých lievancov z formy na lievance  

Nadýchané kysnuté lievance sú nielen pre deti výbornými raňajkami alebo desiatou. Vyskúšajte klasický obľúbený recept a pomocou formy na lievance alebo veľkej panvice si urobte lievance s veľkosťou presne vám na mieru. Lievance s jahodami a jahodovou penou vám navodia príjemnú letnú náladu.

  1. Najprv si pripravte kvások z droždia, lyžice cukru, lyžice múky a trošky mlieka.
  2. Kvások nechajte 15 minút kysnúť na teplom mieste pod utierkou.
  3. Pripravte si veľkú misu. Do misy nasypte preosiatu múku, cukor, štipku soli, vajcia, vykysnutý kvások a teplé mlieko. Cesto dobre premiešajte a nechajte ho kysnúť 40 minút pod utierkou.
  4. Formu na lievance vymažte maslom a z vykysnutého cesta smažte lievance dozlatista.
  5. Vychladnuté lievance môžete potrieť jahodovou marmeládou a podávať s jahodami. Namiesto marmelády si môžete tiež pripraviť jednoduchú sladkú jahodovú penu.

Pripravte si menšiu, ale vyššiu misu a rozdrobte do nej pol kocky čerstvého droždia. K rozdrobenému droždiu prisypte lyžicu kryštálového cukru. Droždie začne okamžite rednúť. Pridajte teplé mlieko, lyžicu múky a suroviny dobre rozmiešajte. Pripravený kvások nechajte 15 minút vykysnúť na teplom mieste pod utierkou.

Vezmite si veľkú misu a nasypte do nej preosiatu múku, zvyšný kryštálový cukor, štipku soli, dve vajcia, vykysnutý kvások a zvyšné teplé mlieko. Cesto metličkou dobre premiešajte a dajte pod utierku na 40 minút kysnúť.

Panvicu alebo formu na lievance dobre vymažte maslom a z vykysnutého cesta smažte lievance z oboch strán dozlatista.

Vychladnuté lievance môžete potrieť pred podávaním jahodovou marmeládou a podávať s obľúbenými jahodami. Namiesto marmelády tiež môžete vyskúšať jednoduchú sladkú jahodovú penu.

Jahodovú penu si pripravíte zo 150 g rozmixovaných jahôd s 15 g práškového cukru, 150 g 33 % smotany na šľahanie, stužovača šľahačky a 250 g polotučného tvarohu.  

Tipy a rady na záver

Ak máte lievance radi dosť sladké, môžete ich po upečení posypať ešte práškovým cukrom.