Kulajda
Objavte kúzlo tradičnej českej kulajdy – hrejivej krémovej polievky, ktorá v jednom tanieri spája to najlepšie z lesnej prírody aj domácej špajze. S naším receptom na kulajdu krok za krokom zvládnete behom pol hodiny pripraviť poctivý základ z čerstvých húb, zemiakov a voňavého kôpru, zjemnený smotanou a vyvážený štipkou octu pre typickú jemne kyslastú chuť.





Ingrediencie
Postup
Zemiaky ošúpeme a nakrájame na drobné kúsky. Huby očistíme a nakrájame na plátky, tie menšie na štvrtiny.
Zemiaky spolu s hubami dáme variť do vývaru, do ktorého sme pridali aj všetko korenie – rascu, nové korenie, bobkový list aj čierne korenie. Varíme do zmäknutia zemiakov.
V miske si rozmiešame smotanu s troškou hladkej múky na zahustenie.
Keď budú zemiaky uvarené, prilejeme k nim smotanu. Môžeme dochutiť soľou, prípadne octom. Varíme ešte 15 minút.
Úplne nakoniec pridáme nasekaný kôpor. Ak máme, použijeme radšej čerstvý, ak nemáme, postačí mrazený alebo sušený. Dôkladne premiešame a už nevaríme.
Na tanieri zdobíme strateným vajcom a čerstvým kôprom.
