Kakaovo-pomarančová bábovka

Hodnotenie receptu
(6 hlasov)
Recept poslal/a
Jaroslava H.


Ingrediencie

  • 3 vajcia
  • 40 g holandského kakaa
  • 225 g špaldovej hladkej múky
  • 1 prášok do pečiva (kto chce zdravšiu alternatívu bezfosfátový prášok do pečiva)
  • 260 g trstinového cukru
  • 3 PL medu
  • 3/4 hrnčeka oleja (repkový alebo kokosový kto chce zdravšiu alternatívu)
  • 1 kyslú smotanu
  • šťavu z 2 pomarančov alebo 2 dcl sunquicku (ja som pridala sunquick pretože som nemala kúpené pomaranče), kto chce silnejšiu arómu pomarančov, môže pridať aj kôru z pomaranča.
  • na dozdobenie: práškový cukor, čerstvé ovocie (červené ríbezle), horká čokoláda

POSTUP:

Vymiešame vajcia s cukrom, potom pridáme olej, med a kyslú smotanu, premiešame a ďalej pridáme múku s práškom do pečiva, kakao a šťavu z pomarančov alebo sunquick. Cesto vlejeme do maslom vymastenej a múkou vysypanej formy, vložíme do vyhriatej rúry na 170 °C 45 – 55 minút, závisí od rúry a taktiež aj od formy. Ja som piekla v silikónovej forme, teda piekla som dlhšie 55 minút.

Či je bábovka hotová, upečená, som zistila starou fintou a to zapichnutím špajli do cesta, ak bola suchá cesto bolo upečené. Upečenú bábovku som nechala úplne vychladnúť a tak vyklopila z formy.

Pred podávaním bábovku posypeme práškovým cukrom, dozdobíme čerstvým ovocím (ja som použila čerstvé červené ríbezle zo záhradky) a polejeme roztopenou ešte horúcou horkou čokoládou (použila som lindt, a roztopila som ju vo vodnom kúpeli). Na fotke čokoláda nie je, tu som liala na každý kúsok tesne pred konzumáciou. Ak práve nie je sezóna ovocia a pečieme bábovku v zime, použijeme mrazené ovocie, ktoré podusíme s práškovým cukrom, aby sme mali alternatívu čerstvého ovocia a polejeme na bábovku spolu s horúcou čokoládou. V tejto bábovke sú dokonale spojené chute kakaa, pomaranča, ovocia a horkej čokolády. My túto kombináciu doma zbožňujeme.

Prajem dobrú chuť.