Jahňací chrbát v bylinkovej kruste a štuchané zemiaky

Hodnotenie receptu
(0 hlasov)

Ingrediencie

Štuchané zemiaky s opraženou cibuľou
  • 2 lyžičky soli
  • 1 kg zemiakov
  • hrsť nasekanej pažítky
  • hrsť nasekanej petržlenovej vňate  
 
Bylinková strúhanka
  • 5 byľka hladkolistej petržlenovej vňate (iba lístky)
  • 2 byľky rozmarínu (iba ihličky)
  • 1 byľka mäty (iba lístky)
  • 150 g strúhanky
  • ½ lyžičky soli  
 
Jahňací chrbát
  • Jahňací chrbát (cca 800 g)
  • soľ
  • čierne korenie
  • 2 lyžice olivového oleja
  • horčica (na potretie)
  • 2 plátky masla  
 
Vínový preliv
  • 2 byľky rozmarínu
  • 150 ml červeného vína
  • 50 g masla

POSTUP:

Štuchané zemiaky s opraženou cibuľou

V osolenej vode uvarte domäkka zemiaky. Hneď ako sú zemiaky hotové, zlejte ich a nechajte ich chvíľu vychladnúť. Potom ich ošúpte a popučte. Pridajte k nim hrsť nasekanej pažítky a petržlenovej vňate. Všetko dôkladne premiešajte a v prípade potreby dochuťte soľou.  

Bylinková strúhanka

Ako ďalšiu si pripravte bylinkovú strúhanku. Z hladkolistej petržlenovej vňate a mäty otrhajte lístky a z rozmarínu ihličky. Všetko sekáčikom nasekajte najemno. Do misy dajte strúhanku, nasekané bylinky, lyžičku soli a všetko premiešajte  

Jahňací chrbát

Jahňací chrbát očistite a z oboch strán osoľte a okoreňte. Na panvici rozpáľte olivový olej a z každej strany na ňom orestujte jahňací chrbát. Potom panvicu dajte do predhriatej rúry na 180 °C a pečte 15 minút. Potom panvicu vytiahnite, chrbát potrite horčicou a obaľte ho v bylinkovej strúhanke. Strúhanku na chrbát čo najviac natlačte. Takto vložte znova na panvicu a pečte ďalších 15 minút na 180 °C. Po 15 minútach vyberte panvicu, na chrbát položte plátky masla a rúru na funkcii gril rozohrejte na 220 °C. Panvicu vložte znova do rúry a nechajte 5 minút. Z bylinkovej strúhanky sa vytvorí krásna krustička. Po upečení vyberte, dajte do misy, zabaľte do alobalu a nechajte 5 minút odpočinúť.    

Vínový preliv

Z panvice, kde sa piekol chrbát, vyberte kusy pečenej strúhanky a panvicu čo najviac rozohrejte. Pridajte rozmarín a červené víno. Víno na panvici zvarte, aby sa vyparil alkohol. Na záver pridajte maslo, ktoré víno zjemní a zľahka zahustí.    

Jahňací chrbát nakrájajte na plátky, krájajte vždy medzi kosťami. Na tanier dajte štuchané zemiaky, plátok jahňacieho a všetko zalejte trochou vínového prelivu.

Ďalšie recepty na Veľkú noc

Spolu nám to šlape medaile Veľkonočná plnka

Predjedlá, chuťovky

Veľkonočná plnka

Biskupský chlebíček

Veľkonočné recepty

Biskupský chlebíček

Veľkonočné judáše

Múčniky, dezerty, cukrovinky

Veľkonočné judáše