Dokonalý citrónový koláč s rozmarínom

Ak máte radi dezerty, ktoré sú ľahké, svieže a pritom lahodne krémové, tento citrónový koláč si zamilujete. Krehké cesto z masla a mandľovej múky sa dokonale spojí s jemnou citrónovou plnkou, ktorú prevonia čerstvý rozmarín. Výsledkom je jednoduchý citrónový koláč, ktorý pôsobí elegantne ako francúzsky citrónový koláč, no vďaka rozmarínu má svoj vlastný originálny charakter. Hodí sa k popoludňajšej káve aj ako slávnostný dezert, ktorý na stole vždy zažiari.

MORA
3 hlasů
Tlačiť Tisknout
Dokonalý citrónový koláč s rozmarínom – jednoduchý recept
Množství
Množstvo:
koláč s priemerom 25 cm (10 porcií)
Příprava
Príprava:
20 minút
Vaření
Varenie:
45 minút
Náročnost
Náročnosť:
jednoduché

Ingrediencie

Na korpus

Na náplň

Postup

Najprv si pripravte cesto na koláč. K pozvoľna rozpustenému maslu pridajte jedno celé vajce a metličkou prešľahajte. Pridajte väčšiu štipku soli, hladkú múku, mandľovú múku a práškový cukor. Dobre premiešajte a spracujte na cesto.

Cesto dajte na chvíľu do chladničky.

Rúru predhrejte na 170 °C.

Vychladené cesto vtlačte do formy (vytvarujte čo najvyššie okraje) a tú opäť dajte na chvíľu do chladničky.

Príprava cesta na citrónový koláč z masla, múky a mandlí

Len čo je rúra predhriata, poprepichujte dno cesta vo forme vidličkou a vložte ho do rúry predpiecť na 10 minút.

Teraz si pripravte misu na citrónovú náplň. K piatim vajciam nalejte smotanu a ingrediencie spolu vyšľahajte metličkou. K vyšľahanej zmesi nastrúhajte kôru z dvoch citrónov. Strúhajte len vrchnú, žltú časť kôry.

Pridajte aj šťavu z 2 citrónov. Prisypte ešte práškový cukor a premiešajte. Nakoniec do náplne pridajte čerstvý rozmarín, ktorý prevonia nielen koláč, ale aj celú vašu kuchyňu.

Miešanie vajec, smotany a citrónovej kôry pre plnku

Predpečený korpus ste vybrali po 10 minútach z rúry. Opatrne doň nalejte citrónovú náplň a koláč vráťte späť do rúry. Pečte zhruba 35 minút. To znamená, kým nebude citrónová náplň tuhá.

Nalievanie plnky do predpečeného korpusu

Počas pečenia môžete koláč uložiť do nižšej úrovne vašej rúry a v druhej polovici pečenia zakryť alobalom.

Upečený koláč nechajte dôjsť v otvorenej rúre a neskôr ho pred podávaním ešte uložte na chvíľu do chladničky.

Užite si tú skvelú aromatickú chuť!

Francúzsky citrónový koláč – top recept na osviežujúci dezert
TIPY A RADY: pro zajímavější chuť můžete uvařené brambory ještě orestovat na pánvi. Polévku také můžete podávat třeba s domácím kváskovým chlebem. Před podáváním můžete polévku posypat čerstvou petrželkou nebo nadrobno pokrájenou pažitkou.

Podobné recepty

BEZPLATNÁ ZÁKAZNÍCKA LINKA
0800 105 505
Každý pracovný deň 8.00 - 16.00 h
Hledáte svého nejbližšího prodejce nebo naši značkovou prodejnu?
Zobraziť mapu