Jednoduchý múčnik, ktorý poteší každý maškrtný jazýček. Klasicky si ju môžete upiecť s čerešňami, ale využiť môžete aj iné sezónne drobné ovocie, ktorým môžu byť ríbezle, slivky, jahody či čučoriedky.
Najlepšia ovocná bublanina je podľa nás tá nadýchaná. Najprv si teda rozdeľte vajíčka na žĺtky a bielky a z bielkov vo vysokej nádobe vyšľahajte sneh. Dobre vyšľahaný sneh spoznáte tak, že sa ani nehne, keď nádobu prevrátite dnom hore. Pripravte si väčšiu misu a nasypte do nej odvážené množstvo múky a cukru.
Pridajte prášok do pečiva a sypké suroviny spolu dobre premiešajte.
K sypkej zmesi teraz pridajte žĺtky, lyžicu jogurtu, olej, mlieko a rum a hutnú zmes dobre dohladka metličkou premiešajte.
Teraz opatrne do hutného hustého cesta po lyžiciach primiešavajte bielkový sneh.
Hotové hladké cesto pomaly nalejte do vymazanej a vysypanej formy.
Čerešne si obaľte v múke a ukladajte ich zľahka na cesto.
Dajte bublaninu piecť do rúry predhriatej na 180 stupňov na cca 30 minút. Pečte dozlatista a špajľou vyskúšajte, či je múčnik hotový aj v strede. Ku koncu pečenia môžete vrch múčnika prikryť alobalom.
Tipy a rady na záver
Čerešne môžete dať aj na seba. Vaša bublanina tak bude šťavnatejšia. Bublaninu nechajte vždy vychladnúť v rúre na mriežke, aby zostala nadýchaná a „nespadla“. Podávať ju môžete teplú hodinu po chladnutí. Nezabudnite ju posypať práškovým cukrom.