Čerešňová bublanina s jogurtom

Hodnotenie receptu
(0 hlasov)

Ingrediencie

  • 210 g hladkej múky
  • 160 g práškového cukru
  • 3 vajcia prášok do pečiva
  • 1 lyžica smotanového jogurtu
  • 70 ml oleja
  • 60 ml mlieka
  • 1 lyžica rumu
  • 400 g čerešní
Čas prípravy/pečenia:
  • 45 minút
Náročnosť varenia/pečenia:
  • jednoduché
Počet porcií:
  • 6  

Jednoduchý múčnik, ktorý poteší každý maškrtný jazýček. Klasicky si ju môžete upiecť s čerešňami, ale využiť môžete aj iné sezónne drobné ovocie, ktorým môžu byť ríbezle, slivky, jahody či čučoriedky.   

  1. Najprv si rozdeľte vajíčka na žĺtky a bielky a z bielkov vo vysokej nádobe vyšľahajte sneh.
  2. Do väčšej misy nasypte odvážené množstvo múky a cukru. Pridajte prášok do pečiva a sypké suroviny premiešajte.
  3. K sypkej zmesi pridajte žĺtky, jogurt, olej, mlieko a rum a hutnú zmes dobre dohladka premiešajte.
  4. Do hutného hustého cesta po lyžiciach primiešavajte bielkový sneh.
  5. Cesto pomaly nalejte do vymazanej a vysypanej formy. 
  6. Na cesto klaďte v múke obalené čerešne.
  7. Dajte piecť do predhriatej rúry na 180 stupňov a cca 30 minút. Vyskúšajte špajľou, či je múčnik hotový.

Najlepšia ovocná bublanina je podľa nás tá nadýchaná. Najprv si teda rozdeľte vajíčka na žĺtky a bielky a z bielkov vo vysokej nádobe vyšľahajte sneh. Dobre vyšľahaný sneh spoznáte tak, že sa ani nehne, keď nádobu prevrátite dnom hore.  Pripravte si väčšiu misu a nasypte do nej odvážené množstvo múky a cukru.

Pridajte prášok do pečiva a sypké suroviny spolu dobre premiešajte.

K sypkej zmesi teraz pridajte žĺtky, lyžicu jogurtu, olej, mlieko a rum a hutnú zmes dobre dohladka metličkou premiešajte.

Teraz opatrne do hutného hustého cesta po lyžiciach primiešavajte bielkový sneh.

Hotové hladké cesto pomaly nalejte do vymazanej a vysypanej formy. 

Čerešne si obaľte v múke a ukladajte ich zľahka na cesto.

Dajte bublaninu piecť do rúry predhriatej na 180 stupňov na cca 30 minút. Pečte dozlatista a špajľou vyskúšajte, či je múčnik hotový aj v strede. Ku koncu pečenia môžete vrch múčnika prikryť alobalom.

Tipy a rady na záver

Čerešne môžete dať aj na seba. Vaša bublanina tak bude šťavnatejšia.  Bublaninu nechajte vždy vychladnúť v rúre na mriežke, aby zostala nadýchaná a „nespadla“. Podávať ju môžete teplú hodinu po chladnutí. Nezabudnite ju posypať práškovým cukrom.  

Další recepty s ovocím

Rolovaný čerešňový koláč

Múčniky, dezerty, cukrovinky

Rolovaný čerešňový koláč

Obrátený jablkový koláč

Múčniky, dezerty, cukrovinky

Obrátený jablkový koláč

Fitness torta

Bezlepkové recepty

Fitness torta