Nadýchaný losos v papilote

Vyskúšajte stáročiami overenú metódu pečenia v papilote, akomsi papierovom vrecúšku. Používajú ju slávni šéfkuchári a skvele sa hodí na zdravú prípravu rýb. Tento jednoduchý trik spočívajúci v starostlivom zabalení pokrmu do papiera na pečenie zaručí, že bude nádherne voňavý, plný šťavy a prirodzených chutí. Skúste takto pripraviť filety z lososa so sezónnou zeleninou podľa Katky Neumannovej, ambasádorky tradičnej českej značky MORA. Čaká vás malý zázrak. Navyše bez pripečeného pekáča.

Pôvodná papilota má tvar srdca preloženého v strede. Vystačíte si však aj s papierom na pečenie, len nezabudnite nechať dostatočne veľký presah. To preto, aby ste mohli papier dôkladne uzavrieť okolo pokrmu a vytvoriť kapsu.

V papilote treba piecť menšie kúsky – ryby vo forme filiet, zeleninu nakrájanú nadrobno. Na polovicu papiera navrstvite suroviny, cez ne potom preložte druhú časť papiera a kapsu starostlivo utesnite, aby počas pečenia nevytiekla šťava z pripravovanej pochúťky.

Správne uzavretá papilota sa počas pečenia nafúkne a umožní pokrmu, aby sa jemne a pomaly pripravoval v pare. A práve para zostane vaším malým tajomstvom – vytiahne totiž zo všetkých surovín to najlepšie. Zároveň v nich zachová dôležité vitamíny, minerály a nutričné vlastnosti.

Čo budete potrebovať?

• filety z lososa
  • 2 hrsti cherry paradajok
  • ½ cukety
  • 100 g červených fazúľ
  • jarnú cibuľku
  • citrón
  • zväzok kôpru
  • zväzok tymianu
  • zväzok petržlenovej vňate
  • olivový olej
  • soľ ̶
  • čierne korenie
  • papier na pečenie

Ako postupovať?

Lososa zbavte kože a položte ho do stredu papiera na pečenie. Potom ho osoľte a okoreňte. Okolo lososa rozložte na štvrtiny nakrájané cherry paradajky, na kocky nakrájanú cuketu, jarnú cibuľku a prepláchnutú červenú fazuľu. Zeleninu osoľte a pokvapkajte olivovým olejom. Pridajte hrubý plátok citróna a polovicu kôpru, tymianu a petržlenovej vňate.

Lososa so zeleninou dôkladne zabaľte do papiera, aby šťava nevytiekla a losos sa dusil. Pečte v predhriatej rúre pri teplote 210 °C 25 minút; ak máte parnú funkciu, môžete pridať program so strednou úrovňou pary.

Niekto nemá rád vôňu rýb, ktorá sa z pokrmu na začiatku uvoľňuje. Všetky pachy a výpary veľmi rýchlo odstráni moderný odsávač pár s účinným štrbinovým odsávaním. „Perimetrický odsávací systém presmeruje odsávaný vzduch z centrálnej oblasti do vonkajších rohov. Pritom nepreťažuje motor, optimalizuje spotrebu energie, znižuje hluk a odsáva oveľa účinnejšie,“ vysvetľuje Jana Neuszerová, odborníčka značky MORA.

Tip na výkonný odsávač pár: MORA OV 686 GBX

Nový 60-centimetrový odsávač pár MORA OV 686 GBX so skosenou hranou z čierneho skla a nehrdzavejúcej ocele má nielen krásny dizajn, ale ponúka aj dostatok priestoru na varenie. Odsávač pár s inovatívnym perimetrickým odsávaním dokonale odstraňuje mastnotu a pachy pomocou troch úrovní výkonu s maximálnym výkonom 608 m3/h a hlučnosťou 63 dB. Kovové filtre proti mastnote sú vylepšené špeciálnou polyuretánovou penou, ktorá dokáže eliminovať až 98 % tukových a iných nečistôt pri zachovaní dokonalej absorpčnej účinnosti. Kovové tukové filtre možno pohodlne umývať v umývačke riadu. Odsávač pár je vybavený horným odťahom so spätnou klapkou, ale môže sa používať aj na recirkuláciu vzduchu cez uhlíkový filter. Ovláda sa dotykom. Stojí 269 EUR. Tento model je v ponuke aj v kombinácii bieleho skla a nehrdzavejúcej ocele za rovnakú cenu ako MORA OV 686 GBW.

MORA PLNÁ ŽIVOTA – www.mora.sk

MORA a príjemné chvíle s rodinou pri dobrom jedle patria k sebe už takmer 200 rokov. Aj tento rok je tu pripravený darček – každý, kto si kúpi akúkoľvek vstavanú rúru MORA, dostane navyše 10 kg múky. Viac informácií o akciách nájdete na stránke www.mora.sk v časti „Akcie“.

BEZPLATNÁ ZÁKAZNÍCKA LINKA
Každý pracovný deň 8.00 - 16.00 h
Hledáte svého nejbližšího prodejce nebo naši značkovou prodejnu?
Zobraziť mapu