Zemiakové lokše s makom a lekvárom

Hodnotenie receptu
(15 hlasov)

Ingrediencie

  • 500 g zemiakov
  • 150 g polohrubej múky
  • štipka soli
  • mletý mak
  • práškový cukor
  • lekvár

POSTUP: (na 8 ks)

Zemiaky si dôkladne umyte a dajte ich variť, kým nebudú mäkké. Po uvarení ich olúpte a roztlačte na kašu. Pridajte soľ a polohrubú múku a vypracujte zo zmesi cesto. Cesto by malo vyzerať ako na zemiakovú knedľu. V prípade potreby pridajte múku.

Na doske posypanej múkou si z cesta vytvorte knedľu a rozkrojte ju na 8 dielov. Z každého dielu vyvaľkajte placku hrubú cca 3 mm a s priemerom cca 20 – 25 cm. Pri vaľkaní je potrebné mať dôkladne pomúčenú plochu, inak sa cesto lepí a trhá.

Vyvaľkanú placku dajte na veľkú panvicu a pri strednej teplote ju opekajte z každej strany cca 1,5 – 2 minúty. Upečené placky ukladajte na seba, aby sa zaparili a zmäkli.

Po upečení placku potrite lekvárom, posypte zmesou mletého maku a práškového cukru a zrolujte.