Zeleninové placky

Hodnotenie receptu
(0 hlasov)

Ingrediencie

  • 140 g cukety
  • 140 g mrkvy
  • 100 g batatov
  • 80 g ovsených vločiek zomletých na múku
  • 80 g polohrubej múky
  • 2 veľké vajcia
  • 1 nastrúhaná šalotka
  • 100 g tvrdého syra
  • 120 ml mlieka
  • 1 lyžička sušeného majoránu
  • soľ, čierne korenie
  • Čas prípravy/pečenia: 25 minút
  • Náročnosť varenia/pečenia: jednoduché
  • Počet porcií: 16 placiek  

Jednoduché, rýchle, a navyše aj zdravé jedlo. Zeleninové placky si môžete pripraviť ako prílohu k mäsu alebo ich podávajte napríklad ako rodinnú večeru. My ich často pripravujeme k mäsu pri letnej grilovačke.

  1. Cuketu, mrkvu, batatu a šalotku nastrúhajte najemno na strúhadle.
  2. Ovsené vločky zomeľte na múku a spolu s polohrubou múkou pridajte do misy.
  3. Nastrúhajte tvrdý syr.
  4. Do misy pridajte vajcia a korenie.
  5. Zmes zalejte mliekom izbovej teploty.

Do väčšej misy si nastrúhajte najemno cuketu, mrkvu, batat a šalotku. Ak máte radi placky, ktoré sú ostrejšie, vyberajte väčšiu šalotku alebo pridajte do receptu strúčik cesnaku. K nastrúhanej zelenine pridajte pomleté ovsené vločky a polohrubú múku. Najemno si nastrúhajte aj tvrdý syr. Do misy pridajte dve veľké vajcia, sušený majorán, soľ a čierne korenie. Zmes zľahka premiešajte. Nakoniec zmes zalejte mliekom izbovej teploty a dobre premiešajte. Hotové zeleninové cesto nechajte 5 – 10 minút odležať, potom môžete začať na panvici smažiť placky z oboch strán dozlatista.

Tipy a rady na záver Zeleninové placky môžete ako my podávať s tvarohovým dipom. Na dip použite rovnaké množstvo tvarohu a syrového žervé, lyžicu majonézy, najemno nasekanú pažítku a soľ.