Zapečené palacinky so špenátom

Hodnotenie receptu
(0 hlasov)

Ingrediencie

Na palacinky:
  • 200 g hladkej múky
  • 400 ml mlieka
  • 2 vajcia štipka soli  
Na špenátovú náplň:
  • 500 g čerstvého listového špenátu
  • 1 – 2 jarné cibuľky
  • 200 g žervé
  • 2 vajcia
  • 1 lyžička soli
  • 1/2 lyžičky čierneho korenia  
Na bešamelovú omáčku:
  • 180 ml smotany na šľahanie
  • 2 vajcia
  • 1 lyžička mletého muškátového orieška
  • 120 g mozzarelly
  • 1 lyžička soli
  • 100 g strúhanej goudy na záver na posypanie

  • ČAS PRÍPRAVY: 65 minút
  • NÁROČNOSŤ: nízka
  • POČET PORCIÍ: 4 – 5 porcií

POSTUP:

  1. Najprv si usmažte palacinky, ako ste zvyknutí.
  2. Do väčšej misy si pripravte špenátovú náplň.
  3. Do ďalšej misy si pripravte studenú bešamelovú omáčku.
  4. Tretiu misu využite na strúhaný syr, ktorý použijete na samý záver.  

Najprv si metličkou rozšľahajte hladkú múku so štipkou soli, s mliekom a dvoma vajíčkami. Hladká náplň je pripravená na smaženie palaciniek na panvici s rozpáleným olejom. Palacinky smažte podľa zvyku dozlatista.

Cibuľky aj špenát pokrájajte najemno. Osoľte, okoreňte a pridajte 200 g žervé. Vymiešajte dohladka. Hustú špenátovú zmes môžete nanášať na vychladené palacinky. Každú palacinku zrolujte.

V mixéri si rýchlo a jednoducho rozmixujte mozzarellu s vajcami, smotanou, muškátovým orieškom a soľou. Redšia zmes je pripravená na zapečenie pripravených palaciniek v rúre predhriatej na 200 stupňov C.

Zapekaciu misku si dôkladne vymažte maslom. Vedľa seba (môžete aj na seba, ak máte vyššiu zapekaciu misu) naukladajte špenátové palacinky. Palacinky zalejte bešamelovou omáčkou a dajte do rúry piecť. Po 10 – 15 minútach pečenia posypte palacinky pripraveným strúhaným syrom.

Hotové palacinky nechajte po zapečení chvíľu „vydýchať“, potom ich môžete krájať a servírovať. Dobrú chuť.

Tipy a rady na záver

Zapečené palacinky nielenže výborne chutia, ale po nakrojení aj krásne vyzerajú. Zaručujeme vám, že sa na nedeľnom stole na pravé poludnie budú vynímať.