Talianske obdĺžnikové ploché cestoviny určite poznáte. Ťažko by im človek odolal. :) My sme si ich pre vás dnes pripravili v bezmäsitej verzii. Špenátové lasagne môžete pripraviť ako hlavný pokrm alebo ako výdatnú večeru.
Na lasagne budete potrebovať 2 väčšie hrnce a 1 stredne veľký plechový hrnček.
Prvý hrniec budete potrebovať na bešamelovú omáčku. Rozpusťte v ňom maslo a potom pridajte hladkú múku. Metličkou rozmiešajte. Potom môžete pridať mlieko izbovej teploty.
Ďalej metličkou dobre miešajte, kým nevznikne hladká omáčka. Omáčku osoľte, vhoďte do nej bobkové listy a nastrúhajte štvrť muškátového orieška. Bešamelovú omáčku varte do zhustnutia. To je približne 15 minút.
V ďalšom hrnci rozmrazte špenát tak, že ho zalejete malým množstvom vody a necháte ho chvíľu variť na strednom ohni pod pokrievkou. Z hrnca opatrne zlejte prebytočnú vodu a rozmrazený špenát okoreňte. Vhoďte k nemu cibuľu aj cesnak pokrájané na drobné kúsky. Pridajte smotanu a za stáleho miešania krátko povarte.
Stredne veľký pekáčik vymažte maslom a začnite vrstviť. Najprv bešamelovú omáčku, na ktorú rozprestrite plátky nevarených lasagní. Na lasagne rovnomerne rozotrite 1/3 špenátu. V tomto poradí pokračujte. Uvedené množstvo vyjde na 4 vrstvy bešamelu a 3 vrstvy špenátu. Prvú aj poslednú vrstvu tvorí bešamelová omáčka.
Na poslednú vrstvu nasypte strúhaný syr. Čím viac, tým lepšie.
Pečte v predhriatej rúre 35 minút pri 190 stupňoch Celzia, kým nevznikne krásna zlatistá kôrka na povrchu.
Tipy a rady na záver
Skúste niekedy náš recept upraviť aj tak, že strúhaný parmezán nastrúhate aj na druhú vrstvu lasagní. Lasagne sa budú viac „ťahať“ a pre milovníkov syra budú možno ešte zaujímavejšie. :)