Mäsové gule v paradajkovej omáčke

Hodnotenie receptu
(16 hlasov)

Ingrediencie

Mäsové gule

  • 2 cibule
  • 400 g hovädzieho mletého mäsa
  • 400 g bravčového mletého mäsa
  • 3 vajíčka
  • soľ
  • čierne korenie
  • 80 g parmezánu
  • 4 lyžice olivového oleja
  • 200 g strúhanky
  • hrsť nasekaného tymianu
  • 1 l slnečnicového oleja

Paradajková omáčka

  • 4 lyžice olivového oleja
  • 2 cibule
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 2 kg paradajkového pyré
  • 2 lyžičky soli
  • 2 hrsti nasekanej bazalky

 

  • 80 g parmezánu
  • špagety

 

POSTUP:

Najprv si pripravte paradajkovú omáčku. Vo veľkej panvici si rozpáľte olivový olej a orestujte na ňom najemno nasekanú cibuľku. Cibuľku nechajte zosklovatieť. Len čo bude cibuľka hotová, pridajte prelisovaný cesnak a krátko ho orestujte. Potom pridajte paradajkové pyré, soľ a všetko nechajte zhruba 10 minút variť. Na záver pridajte nasekanú bazalku a zložte z plameňa.

Na mäso budete potrebovať veľkú misu. V nej zmiešajte najemno nasekanú jarnú cibuľku, mleté bravčové a hovädzie, vajíčka, soľ, čierne korenie, parmezán, olivový olej, nasekaný tymian a strúhanku. Zmes dôkladne premiešajte a v prípade potreby pre vytvarovanie mäsových gúľ pridajte viac strúhanky. Zo zmesi si potom urobte gule veľkosti pingpongovej loptičky.
Vo veľkom hrnci si rozpáľte slnečnicový olej a vložte doň na chvíľu zatiahnuť mäsové gule. Stačí zhruba minútka až dve, len aby sa mäso zatiahlo a pri pečení v omáčke v rúre sa nerozpadlo.

Len čo máte všetky mäsové gule osmažené, poukladajte si ich do väčšieho hlbokého plechu a zalejte ich pripravenou paradajkovou omáčkou. Plech dajte do vopred vyhriatej rúry na 200 °C a pečte 20 minút. Potom plech vyberte a všetko posypte zvyškom nastrúhaného parmezánu. Dajte potom znovu piecť na 10 minút.

Podávajte so špagetami alebo s inými obľúbenými cestovinami.