




Ingrediencie
Na cesto
Na náplň
vajcia
Postup
Najskôr si pripravte cesto. K špaldovej múke pridajte dve ploché lyžičky soli, vajce, studenú vodu a plátky masla. Rukami spojte ingrediencie na hladké cesto. Cesto zabaľte do potravinovej fólie alebo igelitového vrecka a dajte ho na hodinu odpočívať do chladničky.
Na panvici na troche oleja orestujte slaninu pokrájanú na malé kocky a cibuľu pokrájanú na prúžky. Zľahka dochuťte soľou a pridajte lyžičku provensálskeho korenia. Odstavte.
V mise rozmiešajte metličkou kyslú smotanu s tromi vajcami. Dajte zatiaľ tiež bokom.
Studené cesto rozvaľkajte na placku a preneste ho do formy. Vytvorte z cesta okraje.

Na cesto rovnomerne rozprestrite opečenú slaninu s cibuľou.

Koláč posypte strúhaným čedarom a zalejte pripravenou vaječno-smotanovou zmesou.

Lotrinský koláč vložte do predhriatej rúry a pečte pri 180 stupňoch Celzia 35 minút. Ideálne s funkciou teplovzduchu. Zlatisté okraje cesta vám napovedia, že je koláč upečený. A môžete podávať!
