Kysnutý makový závin

Hodnotenie receptu
(0 hlasov)

Ingrediencie

Čas varenia/pečenia: 100 minut
  • 15 minút príprava cesta
  • 40 minút kysnutie cesta a chladnutie náplne
  • 15 minút príprava náplne
  • 30 minút pečenie
Počet porcií:
  • 10 (2 záviny)  
Na kysnuté cesto:
  •  420 g hladkej múky
  • 90 g práškového cukru
  • 1 balíček sušeného droždia
  • 50 g zmäknutého masla
  • 2 žĺtky štipka soli
  • 1/2 lyžičky škorice
  • 2 ploché lyžice kyslej smotany
  • 100 ml teplého mlieka
  • 1 lyžica rumu
  • 1 bielok na potretie závinov
Na makovú náplň:
  •  200 g mletého maku
  • 140 g práškového cukru
  • 120 g polotučného tvarohu z vaničky
  • 80 g zmäknutého masla 1 žĺtok

Stará dobrá klasika v podobe makového závinu iste poteší všetkých členov rodiny aj prípadnú návštevu. Maková náplň do našej kuchyne patrí, a aby bola dokonale vláčna, odporúčame použiť čerstvo namletý mak.

  1. Najprv si pripravte kysnuté cesto.
  2. Hotové cesto dajte kysnúť pod utierku na teplé miesto aspoň na 40 minút.
  3. Počas kysnutia si pripravte makovú náplň, ktorú dajte chladiť do chladničky.
  4. Na vykysnuté rozvaľkané cesto rovnomerne naložte makovú náplň. Zaviňte, potrite záviny vaječným bielkom a dajte piecť.

 Do veľkej misy nasypte všetky sypké suroviny. Pridajte zmäknuté maslo, rum, kyslú smotanu a teplé mlieko. Cesto musíte dobre vyhniesť. Potom ho dajte kysnúť na teplé miesto aspoň na 40 minút. Kým cesto vykysne, pripravte si makovú náplň. V kastróliku pozvoľna rozpusťte maslo. Pridajte k nemu mak a len krátko povarte. Makovú zmes odstavte a chlaďte ju pri izbovej teplote. Keď zmes vychladne, pridajte do nej cukor a žĺtok. Dajte ju ešte vychladiť do chladničky, kým makovú zmes použijete. Vykysnuté cesto si rozdeľte na dve časti. Každú časť si rozvaľkajte na obdĺžnik. Každý obdĺžnik rovnomerne potrite makovou náplňou, ktorú ste si už vybrali z chladničky. Zaviňte do tvaru rolády a kraje stlačte pod závin, aby náplň počas pečenia neušla. Oba záviny opatrne preložte na plech vyložený papierom na pečenie, potrite ich vaječným bielkom a nechte ich dokysnúť, kým sa zahreje rúra. Rúru nastavte na 175 – 180 stupňov Celzia a pečte cca 30 minút. Len čo bude povrch zlatistý, záviny sú hotové. Nechajte ich vychladiť na izbovú teplotu. Pred podávaním pocukrujte.

 Tipy a rady na záver

Šmrncovnejšiu verziu závinu docielite tradičným pridaním domáceho slivkového lekváru do makovej náplne. V tomto prípade odoberte časť polotučného tvarohu. Čerstvo upečený makový závin rozjasní ráno v každej domácnosti. Vyskúšané na vlastnej koži!