Kysnuté buchty s vanilkovou omáčkou

Hodnotenie receptu
(0 hlasov)

Ingrediencie

Potrebujete (na 1 pekáč buchiet):  
Na cesto:
  • 500 g hladkej múky
  • 3 žĺtky
  • ½ kocky droždia
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 1 lyžičku nastrúhanej citrónovej kôry
  • 50 g cukru
  • 70 g masla
  • 1 vajce na potretie  
Na plnku:
  • 250 g mäkkého tvarohu
  • hrsť čerstvých jahôd
  • 1 lyžicu škrobu
  • 2 lyžicu práškového cukru  
Na vanilkovú omáčku:
  • 250 ml smotany
  • 1 tobolku vanilky
  • 2 lyžice medu
  • Čas prípravy: 1 hodina
  • Čas kysnutia: 1 hodina
  • Čas pečenia: 30 minút

POSTUP:

Do vlažného mlieka rozdrobte droždie. Pridajte lyžičku cukru, múky a premiešajte. Na teplom mieste nechajte vzísť kvások. Medzitým do misy preosejte múku. Pridajte cukor, citrónovú kôru a premiešajte. Pridajte pokrájané zmäknuté maslo a žĺtky. Potom do zmesi nalejte hotový kvások. Cesto dôkladne prepracujte, aby vznikol hladký bochník bez hrudiek. Nechajte ho v mise, poprášte múkou a prikryte utierkou. Nechajte ho kysnúť na teplom mieste.  

Medzitým vyšľahajte tvaroh s cukrom a škrobom. Potom doň pridajte nakrájané jahody. Po vykysnutí z cesta odoberajte kúsky. V dlani ich sploštite, pridajte trochu tvarohovej plnky a zabaľte. Buchty skladajte spojom nadol do maslom vymasteného pekáčika. Keď je pekáčik plný, potrite buchty rozšľahaným vajcom. Vložte do rúry predhriatej na 180 °C a pečte ich asi pol hodiny dozlatista.  

Medzitým pripravte jednoduchú vanilkovú omáčku. Smotanu zohrejte a dajte do nej semienka z tobolky vanilky. Zahrejte takmer do varu a potom stiahnite z ohňa. Vmiešajte med. Omáčku nechajte vychladnúť.

Ďalšie zaujímavé sladké recepty

Trubičky

Múčniky, dezerty, cukrovinky

Trubičky

Malinová Panna cotta

Múčniky, dezerty, cukrovinky

Malinová Panna cotta

Zmrzlina z karamelizovaných broskýň

Múčniky, dezerty, cukrovinky

Zmrzlina z karamelizovaných broskýň