Zemiakové lokše s pečenou kačicou
Existujú jedlá, ktoré dokážu okamžite navodiť atmosféru domova, vôňu nedeľného obeda a pocit pokoja. A práve zemiakové lokše s pečenou kačicou k nim bez pochýb patria. Krehká, dozlatista upečená kačica s voňavou kožou, jemné zemiakové lokše potreté maslom alebo husacou masťou a k tomu porcia červenej kapusty – to je kombinácia, ktorá už celé generácie kraľuje českým aj slovenským stolom.





Ingrediencie
Na lokše
Na kačicu
Postup
Očistené kačacie stehná vložte do pekáčika vymasteného tukom. Z oboch strán ich osoľte (soľ môžete do mäsa aj vmasírovať) a uložte ich cez noc do chladničky.
Na druhý deň vyhrejte rúru na 210 stupňov C. Môžete využiť funkciu rúry veľký gril s ventilátorom. Stehná otočte v pekáčiku kožou dolu a pečte 45 minút.
Stehná otočte kožou nahor, znížte teplotu na 190 stupňov C a pečte ďalších 45 minút. Dohneda vypečená kožtička vám napovie, že kačacie stehná sú hotové. Podľa potreby pekáčik s kačkou zakrývajte alobalom.
V prípade pečenia celej kačky uložte kačku v pekáči do spodnej polohy vašej rúry a pečte ju o 30 minút dlhšie.
Počas pečenia kačacích stehien si usmažte lokše.
Olúpané a na kocky pokrájané zemiaky uvarte v osolenej vode s rascou domäkka. Po uvarení zlejte vodu a nechajte zemiaky vychladiť.
Zemiaky popučte. Ak treba, pridajte ešte štipku soli a rasce. Pridajte polohrubú múku a spracujte na cesto, ktoré sa príliš nelepí.

Z cesta utvorte valček a rozdeľte ho na 14 dielov.

Z každého dielu rozvaľkajte na pomúčenej doske placku a opečte ju na panvici z oboch strán. Každú opečenú placku potrite z oboch strán maslom zmiešaným v pomere 1 : 1 s husacou masťou. (Ak husaciu masť nezoženiete, vystačíte si aj s rozpusteným maslom.)

Lokše podávajte na tanier zrolované.
