Zemiakové lokše s pečenou kačicou

Existujú jedlá, ktoré dokážu okamžite navodiť atmosféru domova, vôňu nedeľného obeda a pocit pokoja. A práve zemiakové lokše s pečenou kačicou k nim bez pochýb patria. Krehká, dozlatista upečená kačica s voňavou kožou, jemné zemiakové lokše potreté maslom alebo husacou masťou a k tomu porcia červenej kapusty – to je kombinácia, ktorá už celé generácie kraľuje českým aj slovenským stolom.

MORA
3 hlasů
Tlačiť Tisknout
Zemiakové lokše s pečenou kačicou – Top recept
Množství
Množstvo:
4 porcie
Příprava
Príprava:
15 minút
Vaření
Varenie:
1,5 hodiny
Náročnost
Náročnosť:
jednoduché

Ingrediencie

Na lokše

Na kačicu

Postup

Očistené kačacie stehná vložte do pekáčika vymasteného tukom. Z oboch strán ich osoľte (soľ môžete do mäsa aj vmasírovať) a uložte ich cez noc do chladničky. 

Na druhý deň vyhrejte rúru na 210 stupňov C. Môžete využiť funkciu rúry veľký gril s ventilátorom. Stehná otočte v pekáčiku kožou dolu a pečte 45 minút. 

Stehná otočte kožou nahor, znížte teplotu na 190 stupňov C a pečte ďalších 45 minút. Dohneda vypečená kožtička vám napovie, že kačacie stehná sú hotové. Podľa potreby pekáčik s kačkou zakrývajte alobalom. 

V prípade pečenia celej kačky uložte kačku v pekáči do spodnej polohy vašej rúry a pečte ju o 30 minút dlhšie. 

Počas pečenia kačacích stehien si usmažte lokše.

Olúpané a na kocky pokrájané zemiaky uvarte v osolenej vode s rascou domäkka. Po uvarení zlejte vodu a nechajte zemiaky vychladiť.

Zemiaky popučte. Ak treba, pridajte ešte štipku soli a rasce. Pridajte polohrubú múku a spracujte na cesto, ktoré sa príliš nelepí.

Miešanie zemiakov, múky a soli pri príprave cesta na lokše

Z cesta utvorte valček a rozdeľte ho na 14 dielov. 

Tvarovanie cesta na lokše do valčeka a delenie na kúsky

Z každého dielu rozvaľkajte na pomúčenej doske placku a opečte ju na panvici z oboch strán. Každú opečenú placku potrite z oboch strán maslom zmiešaným v pomere 1 : 1 s husacou masťou. (Ak husaciu masť nezoženiete, vystačíte si aj s rozpusteným maslom.)

Opekanie lokše na suchej panvici z oboch strán

Lokše podávajte na tanier zrolované. 

Zemiakové lokše s pečenou kačicou a červenou kapustou - top recept
TIPY A RADY: Upečenú kačku podávajte nielen s lokšami, ale aj s dusenou červenou kapustou. Sladká dusená červená kapusta k lokšiam a kačke neodmysliteľne patrí. Nezabudnite ani na pohár vychladeného piva + Zemiakové lokše môžete podávať aj nasladko

Podobné recepty

BEZPLATNÁ ZÁKAZNÍCKA LINKA
0800 105 505
Každý pracovný deň 8.00 - 16.00 h
Hledáte svého nejbližšího prodejce nebo naši značkovou prodejnu?
Zobraziť mapu