Kvások
Cesto
Dokončenie
Pripravíme si kvások. Ohrejeme mlieko tak, aby bolo vlažné, pridáme cukor a múku, rozmiešame a nakoniec doň rozdrobíme droždie. Necháme minimálne päť minút na teplom mieste kvások vzísť. Na jeho povrchu budú bublinky.
Pripravíme si do misy múku a do nej vylejeme vykysnutý kvások. Pridáme žĺtky rozšľahané v 1 dl vlažného mlieka. Pridáme rum, citrónovú šťavu, štipku soli, cukor a rozpustené, mierne vychladené maslo. Vypracujeme cesto, ktoré necháme na teplom mieste kysnúť.
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej ploche na hrúbku asi 1,5 cm. Použijeme antikorovú okrúhlu formičku a vykrajujeme šišky, zľahka pomúčime, prikryjeme ich čistou utierkou a necháme ešte 20 minút kysnúť.
V hrnci rozpálime veľkú vrstvu oleja, minimálne 2 až 3 cm vysokú. Do nej postupne vkladáme šišky a smažíme z oboch strán dozlatista. Šišky vkladáme do rozpáleného tuku vždy vrchnou stranou dolu.
Hotové šišky plníme marmeládou podľa chuti alebo ešte horúce obalíme v cukre so škoricou.
MORA odporúča: K prípravám tradičných šišiek voľte tradičné plynové sporáky MORA z novej generácie.