Fašiangové šišky od Solničky

Hodnotenie receptu
(3 hlasy)
Recept poslal/a
Soľnička


Ingrediencie

Kvások

  • 75 ml vlažného polotučného mlieka
  • 30 g čerstvého droždia
  • 20 g práškového cukru
  • 20 g hladkej múky

Cesto

  • 360 g hladkej múky
  • 100 ml polotučného mlieka
  • 2 žĺtky
  • 2 lyžice rumu
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • štipka soli
  • 50 g práškového cukru
  • 50 g rozpusteného masla

Dokončenie

  • marmeláda
  • cukor a škorica

Pripravíme si kvások. Ohrejeme mlieko tak, aby bolo vlažné, pridáme cukor a múku, rozmiešame a nakoniec doň rozdrobíme droždie. Necháme minimálne päť minút na teplom mieste kvások vzísť. Na jeho povrchu budú bublinky.

Pripravíme si do misy múku a do nej vylejeme vykysnutý kvások. Pridáme žĺtky rozšľahané v 1 dl vlažného mlieka. Pridáme rum, citrónovú šťavu, štipku soli, cukor a rozpustené, mierne vychladené maslo. Vypracujeme cesto, ktoré necháme na teplom mieste kysnúť.

Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej ploche na hrúbku asi 1,5 cm. Použijeme antikorovú okrúhlu formičku a vykrajujeme šišky, zľahka pomúčime, prikryjeme ich čistou utierkou a necháme ešte 20 minút kysnúť.

V hrnci rozpálime veľkú vrstvu oleja, minimálne 2 až 3 cm vysokú. Do nej postupne vkladáme šišky a smažíme z oboch strán dozlatista. Šišky vkladáme do rozpáleného tuku vždy vrchnou stranou dolu.

Hotové šišky plníme marmeládou podľa chuti alebo ešte horúce obalíme v cukre so škoricou.

 

MORA odporúča: K prípravám tradičných šišiek voľte tradičné plynové sporáky MORA z novej generácie.