Kysnutý točený jablkový koláč

Recept poslal/a
Jitka A., Praha

Doba přípravy
3 h

Ingrediencie

Cesto:

  • 350 g polohrubej múky
  • 35 g cukru
  • 2 žĺtky
  • 100 g masla
  • citrónová kôra
  • 180 - 200 ml mlieka
  • 30 g kvasníc
  • maslo na potretie

Náplň a orechová krusta

  • 1 kg nastrúhaných jabĺk
  • 100 g vlašských orechov
  • 100 g medu
  • 20 ml horúcej vody

Kvások:

  • zo 100 ml vlažného mlieka
  • 1 lyžičky cukru
  • 30 g kvasníc
Kysnutý točený jablkový koláč

Múku preosejeme do misy, pridáme cukor, citrónovú kôru, žĺtky, rozpustené maslo a vzídený kvások. Postupne prilievame vlažné mlieko a spracujeme nelepivé cesto. Necháme ho kysnúť jednu hodinu na teplom mieste. Jablká olúpeme a nastrúhame. Zmiešame 100 g tekutého medu, nasekané vlašské orechy a 20 ml horúcej vody. Tortovú formu vymastíme maslom. Medovú zmes s orechmi nalejeme na dno formy. Vykysnuté cesto vyvaľkáme na užší dlhý plát. Poukladáme ho nastrúhanými jablkami a zrolujeme do závinu. Závin stočíme do slimáka a prenesieme do tortovej formy. Povrch závinu potrieme rozpusteným maslom. Pred vložením do rúry necháme ešte 15 minút kysnúť. Závin vložíme do rúry vyhriatej na 200 ° C. Po 10 minútach stiahneme rúru na 175 ° C a pečieme asi trištvrte hodiny.

Bezplatná zákaznícka linka
0800 105 505
Každý pracovný deň 8.00 - 16.00 h
Hľadáte svojho najbližšieho predajcu alebo našu značkovú predajňu?

Zobraziť mapu