Špenátové lasagne

Talianske obdĺžnikové ploché cestoviny určite poznáte. Ťažko by im človek odolal. :) My sme si ich pre vás dnes pripravili v bezmäsitej verzii. Špenátové lasagne môžete pripraviť ako hlavný pokrm alebo ako výdatnú večeru. 

3 hlasů
Tlačiť Tisknout
/data/images/recepty/motives/678/ef/img_20231018_172842_544.webp
Množství
Množstvo:
1 stredne veľký plech
Vaření
Varenie:
55 minút
Náročnost
Náročnosť:
stredne náročné

Ingrediencie

Postup

  1. Pripravte si stredne veľký hrniec na bešamelovú omáčku. Rozpusťte v ňom maslo.
  2. Pridajte múku a rozmiešajte metličkou.
  3. Pridajte mlieko izbovej teploty. Dobre rozmiešajte.
  4. Omáčku osoľte, vhoďte do nej bobkové listy a nastrúhajte štvrť muškátového orieška.
  5. Bešamelovú omáčku varte do zhustnutia. Cca 15 minút.
  6. V ďalšom hrnci rozmrazte špenát tak, že ho zalejete malým množstvom vody a krátko povaríte pod pokrievkou.
  7. Zlejte prebytočnú vodu a rozmrazený špenát okoreňte. 
  8. K špenátu vhoďte cibuľu aj cesnak pokrájané na drobné kúsky. 
  9. Pridajte ešte smotanu a za stáleho miešania krátko povarte.
  10. Stredne veľký pekáčik vymažte maslom a začnite vrstviť. Začnite bešamelovou omáčkou, na ktorú rozprestrite plátky nevarených lasagní. Na lasagne rovnomerne rozotrite 1/3 špenátu. V tomto poradí pokračujte. Uvedené množstvo vyjde na 4 vrstvy bešamelu a 3 vrstvy špenátu. 
  11. Posledná vrstva je bešamelová omáčka.
  12. Na poslednú vrstvu nasypte strúhaný syr.  
  13. Pečte v predhriatej rúre 35 minút pri 190 stupňoch Celzia. 

Na lasagne budete potrebovať 2 väčšie hrnce a 1 stredne veľký plechový hrnček. 

Prvý hrniec budete potrebovať na bešamelovú omáčku. Rozpusťte v ňom maslo a potom pridajte hladkú múku. Metličkou rozmiešajte. Potom môžete pridať mlieko izbovej teploty.

Ďalej metličkou dobre miešajte, kým nevznikne hladká omáčka. Omáčku osoľte, vhoďte do nej bobkové listy a nastrúhajte štvrť muškátového orieška. Bešamelovú omáčku varte do zhustnutia. To je približne 15 minút.

V ďalšom hrnci rozmrazte špenát tak, že ho zalejete malým množstvom vody a necháte ho chvíľu variť na strednom ohni pod pokrievkou. Z hrnca opatrne zlejte prebytočnú vodu a rozmrazený špenát okoreňte. Vhoďte k nemu cibuľu aj cesnak pokrájané na drobné kúsky. Pridajte smotanu a za stáleho miešania krátko povarte.

Stredne veľký pekáčik vymažte maslom a začnite vrstviť. Najprv bešamelovú omáčku, na ktorú rozprestrite plátky nevarených lasagní. Na lasagne rovnomerne rozotrite 1/3 špenátu. V tomto poradí pokračujte. Uvedené množstvo vyjde na 4 vrstvy bešamelu a 3 vrstvy špenátu. Prvú aj poslednú vrstvu tvorí bešamelová omáčka.

Na poslednú vrstvu nasypte strúhaný syr. Čím viac, tým lepšie.

Pečte v predhriatej rúre 35 minút pri 190 stupňoch Celzia, kým nevznikne krásna zlatistá kôrka na povrchu.  

Tipy a rady na záver

Skúste niekedy náš recept upraviť aj tak, že strúhaný parmezán nastrúhate aj na druhú vrstvu lasagní. Lasagne sa budú viac „ťahať“ a pre milovníkov syra budú možno ešte zaujímavejšie. :)

BEZPLATNÁ ZÁKAZNÍCKA LINKA
0800 105 505
Každý pracovný deň 8.00 - 16.00 h
Hledáte svého nejbližšího prodejce nebo naši značkovou prodejnu?
Zobraziť mapu