Jahňací krk na cesnaku

436 hlasů
Tlačiť Tisknout
Jahňací krk na cesnaku

Ingrediencie

Postup

Pripravte si marinádu. Zeleninu očistite a nasekajte najemno, prípadne nakrájajte na kúsky a nasekajte tyčovým mixérom. Pridajte rozotrený cesnak, víno a olej.

Kúsky mäsa umyte a osušte papierovou utierkou. Mäso potrite z oboch strán pripravenou marinádou, dajte do škatuľky, zalejte zvyškom marinády, uzatvorte. Nechajte 24 až 48 hodín v chladničke. Dlhší čas je vhodnejší.

Po dvoch dňoch v chladničke mäso vyberte von, hodinu až dve pred tepelnou úpravou, aby sa zahrialo na izbovú teplotu. Zotrite prebytočnú marinádu, mäso z oboch strán osoľte, okoreňte a sprudka osmažte na menšej vrstve oleja. Mäso musí pekne stmavnúť, zafarbiť sa dohneda.

Pri prudkom vare pridajte 200 ml vína, ktoré necháte odpariť. Teplotu stlmte, pridajte zvyšok marinády zo škatuľky a prikryté mäso nechajte dusiť domäkka. Podľa potreby pridajte trochu vody.

Platňu nechajte zapnutú na strednú teplotu, pokojne aj zľahka pod stredom.

Kto radšej používa rúru, môže mäso namiesto dusenia na platni dusiť pomaly v rúre na 140 °C. V tom prípade postupujte rovnako až po bod, keď pridáte marinádu zo škatuľky, trochu vody a necháte prikryté dusiť v rúre, ideálne v liatinovom hrnci.

Mäkké mäso vyberte na tanier, prikryte alobalom a dajte odpočívať do vypnutej rúry. Dokončite omáčku. Ak máte v nádobe ešte veľa tekutiny, zvýšte teplotu platne naplno a odparte prebytočnú vodu. Až začne šťava v nádobe hustnúť, vypnite platňu, snímte hrniec z platne a vhoďte doň vychladené maslo. Zhruba 100 g. Miešajte rýchlo, kým sa maslo nerozpustí. Omáčku tým zľahka zahustíte a príjemne zjemníte.

Ideálnou prílohou sú opekané zemiaky.

BEZPLATNÁ ZÁKAZNÍCKA LINKA
0800 105 505
Každý pracovný deň 8.00 - 16.00 h
Hledáte svého nejbližšího prodejce nebo naši značkovou prodejnu?
Zobraziť mapu