Zdravé tipy na chutné polievky

Polievka je zdravý pokrm, ktorýzahrejenaštartuje trávenie, ale aj zasýti. Pod týmto pojmom sa však skrýva množstvo druhov. Môže ísť o riedky vývar z mäsa či zeleniny, či o hustú krémovú zmes, môže byť bez tuku, alebo na nej môžu plávať mastné oká. Záleží od toho, aké suroviny a aký druh polievky preferujete. Správne uvarená polievka môže byť vhodným a výživnýmdoplnkom každého dňa. Patrí do jedálnička aj tým, ktorí sa snažia schudnúť.

Aby si polievka uchovala svoje živiny a bola skutočne prínosom pre organizmus, treba sa vyvarovať jej nadmernému soleniu či zbytočnému pridávaniu múky na zahustenie. Odporúčame tiež použiť minimálne množstvo tuku v podobe masla či oleja. Do zdravej kuchyne nepatrí ani glutaman sodný, ktorý sa nachádza vo všetkých "sáčkových" polievkach. Bohužiaľ, je často súčasťou aj tých čerstvo uvarených. Pokiaľ je to možné, pri domácej príprave sa mu radšej vyhnite. Že si neviete predstaviť polievku bez pridania kocky bujónu či vegety? Jednoduchým riešením je mixovanie. Polievka dostane novú, ľahšie stráviteľnú konzistenciu s intenzívnou chuťou. A to všetko bez pridania polotovarov či rôznych dochucovadiel s výnimkou klasického korenia a štipky soli.

Tip odborníka na výživu

Živiny sú pri jedení spravidla absorbované priamo na sliznici úst, preto treba jedlo žuť. Polievku preto nemixujte celú, alebo ju rozmixujte tak, aby v nej zostali drobné kúsky zeleniny, ktoré vás donútia prežúvať.

Recepty na mimoriadne chutné a zdravé domáce mixované polievky bez použitia dochucovadiel a polotovarov

Paradajková s bazalkou a parmezánom

Ingrediencie na 4 porcie:

  • 1 kg paradajok
  • 1 červená cibuľa
  • 5 strúčikov cesnaku
  • soľ, čierne korenie, bazalka, tymián, bobkový list
  • 1 polievková lyžica kryštálového cukru
  • strúhaný parmezán.

Postup:

Do veľkého hrnca dáme variť vodu a počkáme, kým zovrie. Vhodíme do nej na 3 až 5 minút paradajky v celku aj so šupkou. Doslova ich obaríme, a preto sa po zliatí vody budú jednoducho lúpať. Olúpané ich nakrájame na menšie kúsky. V druhom hrnci opražíme na oleji na drobno nakrájanú cibuľku. Pridáme k nej pasírovaný cesnak a chvíľku pražíme. Potom pridáme nakrájané paradajky, korenie, soľ, bazalku, tymián, bobkový list a vodu podľa požadovanej hustoty hotovej polievky. Varíme 15 minút. Pred koncom varenia dochutíme ešte podľa chuti, vyberieme bobkové listy a rozmixujeme. Polievku podávame s nastrúhaným parmezánom.

Jemne pikantná zeleninová

Ingrediencie na 4 porcie:

  • 1 cibuľa
  • 4 mrkvy
  • 1 menší zeler
  • 4 zemiaky
  • soľ, chilli, čierne korenie

Postup:

V hrnci opražíme na oleji na drobno nakrájanú cibuľku. Pridáme nakrájanú mrkvu, zemiaky a zeler, zalejeme vodou a dochutíme soľou, korením a sypaným chilli podľa chuti. Polievku necháme variť 20 minút a rozmixujeme.

Čo budete k príprave mixovaných polievok potrebovať?

Domácu polievku uvaríte na vstavanej varnej doske MORA VDS 640 X so štyrmi HI - LIGHTvarnými zónami a časovačom. Doska disponuje aj funkciou Stop control, ktorá automaticky vypne spotrebič pri náhodnom prekypení tekutiny na ovládacie prvky, čo sa pri varení polievok môže stať. Ide o spotrebič s dotykovým ovládaním, ktorý má aj detskú bezpečnostnú poistku, ktorá v prípade potreby uzamkne varnú dosku.

Uvarenú polievku rozmixujete pomocou tyčového mixéra MORA MTP 600 X z kolekcie malých domácich spotrebičov Premium. Vďaka nerezovému plášťu a nerezovej čepeli je mixér elegantným doplnkom domácnosti, navyše jeho čistenie uľahčuje odnímateľná nerezová mixovacia noha. Jeho výhodou je tichá prevádzka a možnosť plynule regulovať výkon.
BEZPLATNÁ ZÁKAZNÍCKA LINKA
0800 105 505
Každý pracovný deň 8.00 - 16.00 h
Hledáte svého nejbližšího prodejce nebo naši značkovou prodejnu?
Zobraziť mapu